Artefaktflickan som dramatisk funktion och självexorcism

av Sara Tuss Efrik

Teater

Hon påstår att vi är framme. Vi är framme nu. Så säger hon. Att vi är framme. Nu är vi framme.

Läs mer

Blonde

av Max Bolotin

Litteratur

Jag sträcker ut mig själv över tid. I början var jag liten och kutryggig som en söt liten gumma i grönrosamurrigt Camel-doftande möblemang. Jag tog hand om mig själv och mina begonior och odlade mina sorger i en askkopp på fönsterbrädet.

Läs mer

BoDIY

av Frida Sandström

Konst

Det har just varit midsommar och jag har en kattunge i magen som klöser / Det finns en i varje människa att fostra, vet du. / Med pustar av minnen skuttar det till hälften födda djuret mellan öarna. / Katten, det där barnet. Unge, hur ska du förstå vad som varit? / De sa: förstår du inte att ungen är du? / Det var då som jag rev sönder min mamma.

Läs mer

En studie i portvakterskornas förförelseknep eller en skiss i hur man snärjer Solange

av Sara Tuss Efrik

Litteratur

Till denna vår värld du numera äger tillträde. Du känner igen oss på uniformerna vi bär. Vi inmundigar föda endast genom sugrör. Det smakar bättre så. Tänderna är krossade för länge sedan. Allt är bättre när det flyter. Mosade bär, slarvsylta och benmjöl är våra favoriter.

Läs mer

Grizzly Man 2 goes Trollkrem

av Stina Kajaso

Videokonst

Stina Kajaso är performancekonstnär och bloggdrottning. Hon var ena halvan av duon Sons of Liberty som under åren 2003-2009 satte upp en rad föreställningar i Norge. Grizzly Man II var hennes examensprojekt från Masterutbildningen vid Teaterhögskolan i Malmö.

Läs mer

Kastratet #1: I Love Transyvania

Scenkonst

27 November - 5 December

Det hela ekar av Romeo och Julia. Av Jean och Julie. Av Twilight-filmerna. Men någonting saknas. Har förbytts. Blivit vanställt. De älskande tu är inte riktigt sig själva. I synnerhet inte Bella. Det är någonting med hur hon beter sig om nätterna, någonting med hur hon kastar sig fram och tillbaka i sängen som en trasdocka. Hon tycks vara besatt av en kraft som hon varken förstår eller behärskar, ett mörker utan orsak eller verkan som hotar att sluka allting i sin omgivning. 

Läs mer

Note to self

av Sara Tuss Efrik

Litteratur

vem tutade / egentligen i dig / att du skulle / ha ett innehåll / då går du ju också / runt där / i föreställningen om / att du / skulle ha ett / innehåll / när du egentligen / inte har det

Läs mer

Sakuppgifter

av Malin Garptoft

Litteratur

När mitt telefonalarm ringer på morgonen tycker jag alltid att alarmet är felstavat. Jag upplever stort obehag när det blåser rakt in i mina ögon. Jag har inte slutat äta kräftor i sängen trots att jag har sagt det till folk. Jag tycker illa om när människor inte tittar på mig när jag pratar.

Läs mer

Sommarboken del ett

av Max Bolotin

Litteratur

Det är sommar och jag behöver prata med någon men det finns ingen att prata med så jag går ner till hamnen och glor på det mjölkvita vattnet och på lyftkranarna som brinner i guldgrönt över hamninloppet och jag står där ett tag och jag lyssnar till ljudet från industrierna som spinner och morrar om vartannat och jag gör mitt bästa för att inte tänka på det som skrämmer mig.

Läs mer

Sommarboken del två

av Max Bolotin

Litteratur

medan dagarna och vi drack av vinet du hade tagit med dig / medan sjukdomen och havet strålade i min högra arm / medan sommaren och jag lovade höra av mig till vårdcentralen / medan stränderna och jag förlorade mig själv i drömmar, B.

Läs mer

The Sugar Book

av Paul Cunningham & Johannes Göransson

Videokonst

Paul Cunningham är författare och förläggare. Han skriver poesi och kritik och medverkar som redaktör och skribent i ett flertal litteraturtidskrifter. Johannes Göransson är en svenskfödd poet, förläggare och översättare, aktuell med det prosalyriska verket The Sugar Book.

Läs mer

År 1

av Malin Garptoft

Litteratur

Öppnar urnan som vävtråd ur väggar. Innanför är ingen hud eller kropp, men knutar. Skulpterade. Hårda. Omgivna av det bistraste mörker, de spetsigaste av tänder och de blötaste av snaror. Även urnan omges av samma. Men urnvärlden är bara ett sken av det som kan vara jag, eller du.

Läs mer

Om "Det ytliga"

Det Ytliga är Kastratets första riktiga program. Det är ett steg i riktningen mot att utforska vad det kan innebära att vara en plattform som arbetar med performativitet i både fysiska och digitala rum. Ambitionen är att existera i glappet mellan dessa världar och undersöka vad detta glapp består av, samt vilka förutsättningar som finns för att ett samtal mellan det redaktionella och det performativa ska kunna uppstå. Själva temat lämnar vi upp till tolkning men våra egna tankar uppehåller sig som vanligt vid snusk, vid brosk och benmärg, vid ofrihet och vid blickarna vi fäster på oss själva och varandra.

Vi accepterar så väl litterära som icke- eller pseudolitterära texter. En del material kan komma att visas i samband med föreställningar i Göteborg under hösten. Allt material skickas till max@kastratet.se

Redaktörer: Max Bolotin och Sara Tuss Efrik

Fotografier lånade från: Sydney Sie