I Love Transyvania

Scenkonst

28 March - 12 April

Det hela ekar av Romeo och Julia. Av Jean och Julie. Av Twilight-filmerna. Men någonting saknas. Har förbytts. Blivit vanställt. De älskande tu är inte riktigt sig själva. I synnerhet inte Bella. Det är någonting med hur hon beter sig om nätterna, någonting med hur hon kastar sig fram och tillbaka i sängen som en trasdocka. Hon tycks vara besatt av en kraft som hon varken förstår eller behärskar, ett mörker utan orsak eller verkan som hotar att sluka allting i sin omgivning. 

I Love Transylvania är den första delen av Writing in the Dark, ett utvecklingsprojekt med syfte att lyfta fram och diskutera samtida nordisk dramatik.

Läs mer

Persona Peep Show

Videokonst

28 March

En kvinna med dubbla ansikten och sladdrande käft iscensätter sig själv i sin egen hemsökta natur. Hon djupdyker ner i sin plundrade kropp. Hon möter sig själv, kräks upp påståenden om frihet, tragglar och idisslar för att slutligen återuppstå i en bortomspråklig sfär av neon och growl.

Persona Peep Show är en excorsism som leker Bibi Andersson som leker Liv Ullman som leker Blondie som leker Videodrome som leker herravälde som leker lockande röster som leker besatthet som leker vägran som leker väggar som leker brist som leker avstjälpningsplats som leker strupsång som leker konstgjord befrielse.

Läs mer

"Hon säger: jag skulle hellre ha velat att ni inte älskade mig. Även om ni älskar mig skulle jag vilja att ni gjorde som ni brukar göra med kvinnor. Han ser på henne liksom förfärad, han frågar: är det vad ni vill? Hon säger ja. Här i detta rum började han lida, för första gången, på den punkten ljuger han inte längre. Han säger att han vet redan att hon aldrig kommer att älska honom. Hon låter honom säga det.

Först säger hon att hon vet inte.

Sen låter hon honom säga det."

-- Marguerite Duras, Älskaren